
Toen zijn opera´s minder populair werden besloot hij om een oratorium te schrijven dat uitgevoerd kon worden tijdens de Stille Week, wanneer de theaters gesloten zouden zijn, en waarmee een uitvoering met een vol huis, en daarmee zijn inkomsten, gegarandeerd zouden zijn zijn.
De tekst voor Messiah werd door Charles Jennens geschreven: een groot aantal losse, korte teksten uit het Oude en het Nieuwe Testament. Daarmee verschilt het werk van dat wat doorgaans een oratorium wordt genoemd: een afgeronde Bijbelse vertelling op muziek gezet, zoals de overige ruim 25 dramatische oratoria die Händel schreef. Het onderwerp van Messiah is de Bijbelse Messias.
Het werk is opgesplitst in drie delen:
• de profetieën in het Oude Testament met de verkondiging van de Messias
• zijn dood, de opstanding en de hemelvaart
• zijn wederkomst en heerschappij.
Händel had slechts 24 dagen nodig om het werk te componeren: van 22 augustus tot 14 september 1741. De eerste uitvoering was in Dublin op 13 april 1742, als benefietconcert, na een extreem strenge winter. Het stuk was een groot succes; dames werd verzocht niet in hoepelrok te komen om meer kaarten te kunnen verkopen! Nog voor de uitvoering ontstond een discussie of het stuk wel in een theater behoorde te worden opgevoerd.
Toonkunst Zutphen sluit dus aan bij de bedoeling van de grote Händel zelf door het werk dit jaar én in Theater Hanzehof én in de Stille Week uit te voeren. Hallelujah!
Kaarten± Toonkunst Zutphen — Messiah van G.F. Händel | Theater Hanzehof & Buitensocieteit