Het koor

Toonkunst Zutphen en omstreken is een gemengde koorvereniging, opgericht in 1874 onder de paraplu van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Toonkunst. Het koor telt momenteel ongeveer 80 leden en is daardoor in staat grote werken uit te voeren zoals: Matthäus Passion van Bach, het Requiem van Mozart maar ook werken van onder meer Händel, Puccini, Fauré en Mendelssohn.

Marc Buijs, dirigent, studeerde piano bij Janine van Mever en koordirectie bij Rob Vermeulen. Tevens volgde hij de Kurt Thomascursus met docenten als Jos van Veldhoven, Eric van Nevel en Daan Admiraal. Jarenlang was Marc zanger in het Oude Muziekkoor van Daniël Reuss. Naast Toonkunstkoor Zutphen is Marc dirigent van het Liefdesliederenkoor Oosterbeek en van Vocaal Ensemble Lochem, en vormt hij een duo met zanger Hans Scholing met wie hij het programma “Buijs en Scholing brengen de mooiste Nederlandse liedjes” uitvoert naast liederen van onder andere Schumann en Brahms.

Roland Aalbers, correpetitor, studeerde piano aan het Artez conservatorium, waar hij de diploma’s Docent Musicus, Uitvoerend Musicus en de Aantekening Kamermuziek behaalde. Sinds 2005 is hij als correpetitor verbonden aan Artez Zwolle. Daarnaast begeleidt hij diverse koren bij concerten en repetities. Bij de Edesche Concertzaal werkt hij mee aan de programmering van concerten. Een andere passie is de schilderkunst. In 2016 voltooide hij een opleiding tot beeldend kunstenaar.
“In het verleden heb ik al eens meegewerkt aan concerten met Toonkunstkoor Zutphen, in werken van Rossini, Britten en Brahms. Dat waren altijd mooie optredens, waar de kwaliteit, de goede organisatie en de prettige sfeer me bij zijn gebleven. Daarom was de keuze snel gemaakt om me vanaf 2022 te verbinden aan het koor als vaste begeleider.”